Kalen! kalluppi: Varokko nää pikku koululaisia?

Kale kysyy, varotko pikku koululaisia. KUVA: Laura Vuoma
Kale! 10.8.2017 7:00
Kaleva

Koulujen alkaminen tuo liikenteen sekaan paljon pieniä ja kokemattomia ekaluokkalaisia. Poliisi on luvannut valvoa liikennettä koulujen lähellä. Kale! kysyy kallupissaan, varokko nää pikku koululaisia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Iissä jälleen tänä syksynä pahoja ongelmia aiheuttavat kahden perheen pojat, jotka ajavat mopovirityksillään pienten pyöräilijöiden sekaan järjettömillä nopeuksilla. Vaaratilanteita on ollut useita, mutta ongelma ei näytä poistuvan. Käsittämätöntä vastuuttomuutta näiden poikien vanhemmilt, jotka väistämättä ovat näiden ongelmanuorten toiminnan taustalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvan koululaiset eivät näytä kovin vaarallisilta (varottavilta). Mutta, ajavatko he polkupyörillään vain jalankulkijoille tarkoitetulla suojatiellä? Siihenkö heidät on koulussa, tai kotona opetettu? Eivät sitten aikuisinakaan osaa. Jalankulkijoille tarkoitettu suojatie ei tuo pyöräilijälle etuajo-oikeutta. Nykyisin pyörän saa kuitenkin taluttaa suojatien yli. Kevyen liikenteen väylä on sitten asia erikseen, mutta sekää ei takaa etuajo-oikeutta. Pyörilijöillä on oikeasti lähinnä velvollisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa-aikainen poliisikin luulet olevan. Ensinnäkin: alle 12-vuotias saa ajaa jalkakäytävällä, siis myös suojatiellä, jolloin häneen on suhtauduttava kuin jalankulkijaan. Toiseksi: jos on kysymys kevyenliikenteen jatkeena olevasta suojatiestä, sillä saa ajaa. Silloin vain on muistettava väistämisvelvollisuudet. Mutta tässäkin tapauksessa on muistettava, että alle 12-vuotiaisiin on suhtauduttava erityisellä varovaisuudella. Ei siis niin, että "opetanpa kantapään kautta väistämissääntöjä" ... parhaassa tapauksessa vielä niin, ettei itsekään niitä tunne, kuten tässä tapauksessa kommentoija osoittaa. "Pyöräiliöillä on oikeasti lähinnä velvollisuuksia" ... tarkistapa tieliikennelaista vielä uudestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnen kyllä alle 12-vuotiaalle jalkakäytävällä polkupyörän kuljettamisen sallivan pykälän, mutta annatko viitteen lakipykälään, joka tekee alle 12-vuotiaasta polkupyörän kuljettajasta jalankulkijan?

Ellei lähdeviitettä löydy, olen edelleen siinä käsityksessä, että suojatiellä saa ajaa (iästä riippumatta), mutta väistämisvelvollisena (iästä riippumatta), ellei liikennemerkki, liikennevalo, liikennettä ohjaava poliisi tai kääntyvän ajoneuvon väistämissääntö käännä väistämisvelvollisuutta autoilijalle.

Ja sitten muistetaan vielä niissä liikenneympyrän "läheltä" menevillä pyöräteillä, että kukaan meistä ei tiedä kuinka monta metriä kääntymisen jälkeen kääntyvän ajoneuvon väistämisvelvollisuus pysyy voimassa ennen kuin korkein oikeus sen meille kertoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka pieniä koulukkaita pyritään suojelemaan eivät aikuiset huomaa tai muista varoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se selvä, että varotaan ,kumma että joillain riittää vauhtia koulujen lähettyvillä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varon itse kun kuljetan koululaisia bussilla ja varoitan kun jätän pois etteivät juokse tielle jonkun eteen..pienet kun ovat malttamattomia monesti..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varokaa autoilijat näitä pieniä koululaisia <3 Toki muitakin.
Useimmat pienistä lapsista aloittaa juuri ajelemaan yksin koulutiensä.. Päästäkää rauhassa tien yli ja nostakaa kättä.
Oma lapseni ainakin vilkuttaa iloisesti teille takaisin. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on totta, että pitää varoa myös pikkulintuja ym. pikkueläimiä. Ajetaan siis sillä tavalla, että on aistit avoinna ja ennakoidaan myös yllättäviä tilanteita. Ei ainakaa tahallaan ajeta sen siilen päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsia pitää varoa aina. tuossakin kuvassa pyöräilevät suojatiellä, kun se on sallittua vain pyörätien jatkeella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsia pitää varoa aina. tuossakin kuvassa pyöräilevät suojatiellä, kun se on sallittua vain pyörätien jatkeella.

kyllä tässä on nimenomaan pyörätien-jatke,Tytöt ajaa oikein,ja päästin heidät yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi näyttävät olevan alle 12-vuotiaita, joille on sallittua ajaa pyörällä myös mm. jalkakäytävällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

286 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

"Sairastuivat ja osasivat arvostaa yhteiskunnan apua, kun omat voimat ja rahat eivät enää riittäneet. He ovat nyt vanhoj... Lue lisää...
Vähän ontuu nyt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image