Aloita uusi keskustelu

Jatkosota

Aloittaja: Jarno Ulkomaat 20.4.2012 20:14

Oli pakko! Kuten Talvisota. Saksa hyökkäs itään ja Neuvostoliitto oli pakotettu puolustautumaan, ja täten hyökkäämään Suomeen. Suomella ei ollut muita liittolaisia kuin Saksa, jonka kanssa oli tehnyt ns. salaista "sopimusta" jo Talvisodan jälkeen. Suomi ei ollut niin "viaton" kuin on aikaisemmin luultu. Oli vankasti Saksan armeijan tukena ja sen avun tarvitsija. Mutta Lapinsota oli turha, ja "isojen poikien" sopima, toki kaikki sodat ovat herrojen sotia ja turhia, mutta Lapin sota oli turhista turhin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 388 viestiä

Vieläkö täällä soditaan? Nyt on kuulemma keksitty videolaitteet,ettei ohjuksen,jossa on kolme ydinkärkeä, odotteluaika tule pitkäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisethan ne vaan turvallisuuttaan varjelee, kun rajoja siirtelöö. Ketä vastaa ryssän piti talvisodassa puolustautua? Ei suomi ollut se joka hyökkäsi. Ja jatkosodassa oli suomen hyökättävä ja haettava paremmat puolustusasemat kannasten välistä jotta rintama ei olisi ollut liian pitkä puolustettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkosodassa osa suomalaisista sotilaista ei suostunut etenemään Talvisodassa menetettyjä alueita pidemmälle, jotka vallattiinkin nopeasti heti 1941 syskyllä. Saksalla oli kuitenkin suunnaton tarve saada Murmannin rata poikki koska se oli liittoutuneiden ainoa reitti huoltaa NL joukkoja itärintamalla (se varsinainen sotatanner NL:n (yksi "liittotuneista" maista) ja Saksan välillä siinä Puolan kieppeillä). Ei auttanut kuin Suomen lähteä mukaan Vienan suuntaan. Tosin silloin uskottiin vahvasti että Sakasa on ylivoimainen. Ei tietenkään koskaan mitään päätöksiä tehdä itseään vastaan vaan uskossa onnistumiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvisodassa Neuvostoliiton propagandan mukaan venäläiset tulivat "vapauttamaan suomalaisia työläisiä". Kun länsimaat moittivat Neuvostoliittoa Suomen pommittamisesta, niin Molotov selitti, etteivät he pommita vaan pudottavat suomalaisille työläisille leipää. Tätä "molotovinleipää" suomalaiset sitten saivat nautittia useissa kaupungeissa, kuten historia kertoo.
Jatkosodassa taustalla ilmeisesti kummitteli myös suomalaisten "aktivistien" haave rakentaa suur-suomi, saksalaisten hyökkäyksen siivellä. Suur-Suomen karttojahan esiteltiin lapsille jo koulussa -30 luvulla. Sitä sitten soturit Syvärillä ihmettelevät, että oli se kumma, että jo kansakoulussa opetettiin, että tänne tullaan.
Utopistisimmat AKS:set taisivat haaveilla rajan siirtämisestä Vienanmeren rantaan, jolloin Äänisjärvestäkin olisi tullut Suomen "sisävesistö". Mutta armeijahan "kävi vain" Syvärijoen ja Äänisen länsirannalla.
Sieltä sitten tuli hieman kiireinen kotimatka Juhannuksen aikoihin -44, kuten mukana olleet ovat kertoneet. Isäni mm kertoi heidän Syväriltä lähtiessään paikallisten ihmisten heille hieman ”ilkkuneen”, että ”mihinkäs teillä nyt noin kiire tuli”?
Jatkosotaan joutumisen "ajopuuteorian" suomalaiset historian "kirjoittavat" keksivät sitten selitykseksi sodan jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Vihollinen oli idässä ja suomi sinne itään hyökkäsi, kun suur-suomi hanke ei olisi muuten toteutunut, koska ei ne olisi ilman niitä maa-alueita antanut. Heittäytyivät iivanat vihollisuuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattaa sekin olla jossain hengissä, mutta Suur-Suomea yritettiin. Sen tieto ilmeisesti tuo sinulle liikaa tuskaa.
Näkyypä tuo Suur-Suomiajatuskin olevan hengissä, vai onko se häpeää vai katkeruutta epäonnistumisesta?
Paljon vaan meni nuoria poikia kaukana vieraalla maalla turhaan siinä yrityksessä . Kuten isänikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin meni nuoria poikia, mutta sovitaan että se on vain kommunistien propakandaa. Se helpottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulen, että sotaorpona tajuaa omakohtaisesti sodan mielettömyyden.
Olen maailmalla liikkuessani hiljentynyt tuntemattoman sotilaan haudalla, liittoutuneiden, venäläisten kuin saksalaistenkin hautausmailla.

Ei sota ole sotilaiden syy.

Yrjö Kallinen, puolustusministeri 1946-1948, neljä kertaa kuolemaantuomittu
sanoi aikanaan, että kun on kysymys sodasta ja rauhasta Luoja meitä varjelkoon antamasta ratkaisuvaltaa siviileille. Sotilaat pystyvät arvioimaan puolueettomasti edellytykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tosiaan ole sotilaitten syy.
Ne vaan joutuvat tottelemaan ylempiään ja käskijöitään, olipa ne käskyt kunka typeriä tahansa.
Evakossa syntyneenä, isänsä ja kotinsa menettäneen, ihmisten nurkissa ja riihessä asuneen kyllä sodan mielettömyyden tajuaa. Ainakin luulee tajuavansa. Omaa kokemusta rintamalta ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha, etkö huomaa, että suur-Suomi on todellisuutta tänä päivänä: Singaporessa voit ajaa taksilla, jossa on Kone-mainokset, Nokia-mainokset.
Ei kai maailmassa ole aluetta, missä ei suomalaisia olisi !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko jatkosota oli täysin turha suur-suomi utopioineen, minkä Mannerheim loi omassa megalomaniassaan. Liian monta kuollutta ja liian monta traumatisoitunutta ihmistä uhreinä jäi suomalaisille. Ja näistä uhreista me kärsimme vieläkin kaikki suomalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo mainitsemasi Mannerheimin " megalomania " on aikansa uhoa ymmärrettävistä syistä:
Antrean asemalla vapaussodan (sisällissodan) aikana Mannerheim vakuutti, ettei panisi miekkaansa tuppeen ennenkuin viimeinenkin Leninin soturi ja huligaani poistuu yhtä hyvin Suomesta kuin Vienan Karjalasta.
Tämä tunnetaan ns." miekkavalana".

10.7.1941 Ylipäällikön päiväkäsky n:o 3 tunnetaan "miekantuppikäskynä", jossa Mannerheim perusteli hyökkäystä Venäjän-Karjalaan.

Mutta sitten toinen näkökanta:
Muistatte varmaan, miten sotaveteraanit suuttuivat Paavo Rintalan Leningradin
kohtalosinfonian tuomasta syytöksestä, että suomalaiset olisivat piirittäneet Leningradia.
Mannerheim oli ehdottomasti kieltänyt hyökkäyksen ja pommittamiset Leningradiin. Se oli varmasti sotapäällikön realipolitiikkaa.Saksalaiset piirittivät -mutta suomalaiset vaikeuttivat Laatokan "Elämäntien" avustustoimintaa kaupunkiin. No, piiritystähän sekin oli.
Saksalaisten vaatimaan Muurmanninratavalloitukseen Mannerheim ei suostunut, vaikka suomalaiset kaukopartiomiehet siellä tihutöitä tekivätkin.

Hyvät välit Winston Churchillin kanssa: Churchill ilmoitti etukäteen Mannerheimille, että Englanti joutuu julistamaan sodan Suomelle Stalinin mieliksi.
4.9.1944 aselepoehtoihin kuului saksalaisten joukkojen karkottaminen Suomesta 15.9.1944 mennessa. Alussa "sodan leikkimisestä" valvontakomissio syytti suomalaisia ja uhkasi miehittää Suomen. Sitten Lapin sota oli totisinta totta.
Suomi säilytti itsenäisyytensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli lapissa suomi taisteli saksalaisia vastaan. Ja suomi säilytti itsenäisyytensä nimenomaan taistelemalla lapissa saksalaisia vastaan. Itsenäisyyspäivänä pitäisi keskittyä tähänasiaan, miksi suomalaisilla oli vihollisuuksia aikaisempia aseveljia, natseja vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paradoksi: olisiko torjuntavoitto kesällä 1944 ollut mahdollinen ilman Ryti - Ribbentrop -sopimusta ( Saksan ilmavoimien tuki, panssarikauhut, -nyrkit) ?

Nuorimmat ikäluokat joutuivat tuleen Lapin sodassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Historia on kiinnostavin ja hyödyllisin tietää juuri sellaisena kuin se on tapahtunut. Totuutta ei kannata tarjota ihmisille, jotka ovat totuutensa uskoneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Se tosiasia ei aina miellytä, jos se ei tue omaan äidinmaidossa imettyä kantaa. Silloin myös tehtyjä virheitä on vaikea tunnustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Historiaa ei tarvitse keksiä se on tapahtunut niinkuin on aikaisemmin esitetty. Nykyiset tulkinnat ovat tarkoitushakuisia ilmeisesti tulkitsijan tai hänen intressipiiriensä etua tavoitellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Finlandia-voittaja Laura Lindstedt suomii kovasanaisesti hallitusta

Kiitos Laura. Olen omalta osaltani yrittänyt saada ihmisiä huomaamaan, mitä on tekeillä. En ole yksin taistelussa paremm... Lue lisää...
Kaikki eivät ole tyh...

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.11.

Naapurit

27.11.

Fingerpori

27.11.
Mainos

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 8-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 338 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut