Aloita uusi keskustelu

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Aloittaja: Politiikka 30.4.2016 19:59

Siltä se vaikuttaa, kun Venäjä uhkaa Ruotsia suoraan sotilaallisilla toimilla Natoon liittymisestä ja samaa se on viestittänyt myös Suomelle eri yhteyksissä. On vallan ihmeellistä, että kaksi rauhanomaisessa elämässään olevaa valtiota eivät saa järjestää puolustustarpeitaan oman tarpeensa ja kansainvälisen oikeuden mukaan. Kummallakaan valtiolla ei ole sotasuunnitelmia mihinkään päin, vaan huoli omasta turvallisuudestaan, vaikkei tällä hetkellä siihen suurta aihetta olekaan.

Näillä mailla ei ole mitään turvallisuusuhkaa etelästä, ei lännestä eikä pohjoisesta. Siis koko Nato näiden suuntien suhteen on täysin tarpeeton. Ainoa uhka on idän suunta, vaikkakaan ei akuutisti. Kun se suunta on kuitenkin osoittautunut arvaamattomaksi, kuka voi taata tulevaisuuden?

Jos aivan järkevästi ajatellaan, niin eihän Venäjä ole joutunut mitenkään motitetuksi, sillä vain osalla sen länsirajaa on tämä muka "vihamielinen länsi ja Nato".
Eteläinen, itäinen ja pohjoinen osa valtavaa Venäjää on täysin vapaa ainakin USA:sta ja Natosta.
Ja jos aivan rehellisiä ollaan, niin Nato ei ole valloittanut entisen Neuvostoliiton entisiä osavaltioita, vaan ne ovat turvallisuuskaipuussaan anoneet ja saaneet Naton jäsenyyden. Siinä mielessä Nato ei ole laajentunut, kuin vain pyyntöjen kautta, mutta kieltämättä se on samalla saanut laajempaa aluetta eurooppalaiselle läsnäololleen. Mutta missään nimessä Natolla ei ole hyökkäystarkoituksia mihinkään päin, vaan se peruskirjansa mukaisesti on puolustusliitto ja jäsenmaidensa turva. Ja jos aivan järkeviä ollaan, niin missään nimessä Nato ei hyökkää mahtavan ydinasearsenaalin omaavaan valtioon eli Venäjälle, sillä siitä seuraisi ydinsota ja kaiken loppu. Ja miksi ihmeessä hyökkäisi?

Ja sitten pitää vielä muistaa, mikä tämän epävakaan tilanteen Euroopassa on aiheuttanut. Vuoteen 2013 oli Euroopassa Jugoslavian hajoamistaisteluiden jälkeen leppoisa rauhantila. Ei ollut pakotteita, kauppa kävi ja Venäjän ja USA:n suhteetkin olivat kohtalaisen mukavat. Sen kaiken rikkoi Venäjän tunkeutuminen itsenäiseen Ukrainaan. Siitä kaikki nämä kaupan ja poliittisten suhteiden heikentyminen, jännitteet ja jopa sotilaallisen kriisin uhka alkoivat.
Entiseen olotilaan voitaisiin palata vain palaamalla lähtöruutuun eli Venäjän poistumisella Ukrainasta ja palauttamalla Krim. Sitä tuskin tapahtuu ja tilanne luultavasti vain pahenee.
Ongelman ydin on demokratian puuttuminen Venäjältä, eli kansa ei saa vapaasti vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 1727 viestiä

Suomi joutui nyt USAn ja Venäjän kanssa puun ja kuoren väliin
Mielen osoitukset sen Helsingissä kertoo miten heikosti Suomen asiat on , kun korkea arvoisia vieraita vastaan mieltä osoitetaan
Jotka yrittää sentään maiden välille sopua ja rauhan kättä vääntää
Rauha on tärkein asia maailmassa sillä sota tuo mukanaan kaikki ne ongelmat mistä mieltä osoittavat vaahtoavat nyt Helsingissä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) haastattelututkimuksessa viime vuonna (julkaistiin marraskuussa 2017) on selvitetty kansalaisten mielipiteitä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta.

Kysymykseen, pitäisikö Suomen pyrkiä Naton jäseneksi, vastaa myöntävästi tällä kertaa 22 %. Kansalaisista 83 % kokee, että osallistuminen pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön lisää Suomen turvallisuutta, Suomen osallistuminen EU:n yhteisen puolustuksen järjestämiseen, 70 %, Suomen jäsenyys EU:ssa, 62 %.

Suomen sotilaalliseen yhteistyöhön Ruotsin kanssa suhtautuu myönteisesti 94 %. Sotilaalliseen yhteistyöhön kaikkien Pohjoismaiden kanssa myönteisesti suhtautuu niin ikään 94 %. EU:n kanssa sotilaallista yhteistyötä kannattaa 89 %.

Naton kanssa tehtävään sotilaalliseen yhteistyöhön suhtautuu myönteisesti 61 %.

Kysymykseen ”olisitteko itse valmis osallistumaan maanpuolustuksen eri tehtäviin kykyjenne ja taitojenne mukaan”, vastaa MTS:n kyselyssä myöntävästi 87 %.

Kyselyssä Natoon liittyviä kysymyksiä olivat: "Pitäisikö Suomen mielestänne pyrkiä Naton jäseneksi?" "Suomi tekee sotilaallista yhteistyötä Ruotsin, muiden Pohjoismaiden, Naton ja Yhdysvaltojen kanssa sekä Euroopan unionissa. Miten suhtaudutte tähän yhteistyöhön?" "Suomi tekee sotilaallista yhteistyötä Naton kanssa. Miten suhtaudutte tähän yhteistyöhön?"

Minusta kysymysten asettelu ei ole riittävä. Tarkoittaako kielteinen vastaus sitä, että Nato-jäsenyyttä ei hyväksytä silloinkaan, vaikka turvallisuustilanne muuttuisi huonommaksi? Parempi kysymys voisi olla esim. : Kannatatteko Naton jäsenyyttä: Kyllä, En missään tilanteessa, En osaa sanoa.

Ja edelleen: Olen perehtynyt Naton toimintaperiaatteisiin ? Tiedän mitä Suomen liittyminen Natoon tarkoittaisi ? Olen varma, että liittoutumattomuus on riittävä Suomelle kaikissa tilanteissa ?,Olen vakuuttunut, että Suomi yksin pystyy puolustamaan alueensa koskemattomuutta kaikissa tilanteissa? Pitäisikö Suomen hyväksyä ulkomainen sotilasapu Suomeen jos vieras valtio hyökkää Suomeen ?

Niin Juttiksen kuin muidenkin foorumien keskusteluista huomaa, että kansalaisten tietämys jo aivan Naton perusfaktoista on matala. Minusta eritoten kysymys "Pitäisikö Suomen mielestänne pyrkiä Naton jäseneksi?" on aivan liian vaikea sellaisenaan.

Nato olisi halunnut perustaa Suomeen tiedotustoimiston. Naton silloinen pääjohtaja kysyi epävirallisesti lupaa tähän presidentti Haloselta. Halonen kielsi. Halonen halusi siis pitää suomalaiset mielummin tietämättömyydessä kuin mahdollistaa sen, että suomalaiset voisivat saada vertailevaa tietoa. Valitettavasti tilanne ei juurikaan ole muuttunut paremmaksi myöhemminkään. Julkisuudessa esitetyt Nato-jäsenyyden arvioinnit ja kannanotot on vaiettu nopeasti.

Minusta mielenkiintoista on että mm. Naton kanssa tehtävään sotilaalliseen yhteistyöhön suhtautuu myönteisesti 61 %!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin on vähäisiksi menneet Natovastaisten argumentit, Nato-myönteisten viestien siteeraus ei paljoa Nato-vastaisuutta tue. Liittoutumattomuutta nyt yritetään syöttää, mutta kun siitä ei ole, kuin huonoja esimerkkejä, Ukraina ja Georgia. Tietäen motiivit millä liittoutumattomuutta markkinoidaan ja kenelle siitä on enimmän hyötyä, niin kiitos ei.
Suomi ja Ruotsi eivät ole liittoutumattomia, on liittouduttu EU.n ja Naton rauhankumppaneiksi ja juuri nämä seikat ovat pitäneet Suomen ja Ruotsin näin rauhan aikana koskemattomana.
Nämä jotka haluaa pitää Suomen erossa Natosta, eivät aja Suomen etua, vaan Venäjän. Näin kriisin sattuessa Naton ulkopuolinen maa on Venäjän armoilla, kuten Ukraina tai Georgia, Natomaat ovat 5. artiklan suojassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyy tuossa taannoin totesi ymmärtääkseni siihen suuntaan, että totuus "ei kannusta jatkamaan keskustelua". Vaikeaa se heillä toki onkin kuten olemme nähneet. Asiasta kolmanteen. Satuin jostain lukaisemaan kuinka kyyt ovat madelleet Suomeen Euraasiasta ja venäjältä. Onko joku muukin huomannut tuon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Venäjän pinta-ala on saman suuruinen kuin USA ja Kanada yhteensä. Asukkaita Venäjällä on 35 prosenttia tuosta verrokkialueesta ja bkt vain 7 prosenttia verrokista. Kuka vielä ihmettelee katkeruuden syvyyttä ja syytä.
Innovaatioissa suhde lienee 1 / 1000 USA:n ja Kanadan hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnetut ruotsalaiset ja suomalaiset ulkopolitiikan tekijät, kokeneet tutkijat ja tarkkailijat haastavat yhteisessä puheenvuorossaan maitaan valmistelemaan samanaikaista Nato-jäsenyyttä. Kirjoittajien mukaan paras tilanne Pohjolan turvallisuudelle on, jos kaikki viisi pohjoismaata kuuluvat Natoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopeta se Naton-ottaminen! Seurauksena voi olla "Delirium"..................
Tai Maksanohitusleikkaus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos "se" tarkoittaa Nato-jäsenyydestä päättämistä niin valtionjohto yhdessä eduskunnan enemmistön kanssa päättää (ei tarvitse 5/6). Paina tämä nyt mieleesi niin että jatkuvasti toista tuota perätöntä mantraasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esim. Denokratia Suomessa,jossa on ns. vähemmistöhallitus 38/62%:in suhteella!
Erästä Hallitujsen jäsentä ei käytännössä ole edes olemassakaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso Myy kirjoitti 9.12.2017: ”En edes löydä sanoja joilla teikäläisiä kuvailisin, jotain äärettömän alhaisia ja saastaisia te olette.”

Nimimerkki UMA kirjoitti 11.7.2018: "Olen jo muutamaan kertaan maininnut, kenen asialla hän on ja kantani vahvistuu entisestään. Venäjän agentti."

Nimimerkki Maintsemasi kyyt kirjoitti 12.7.2018: "Mainitsemasi kyyt ja lajitoverinsa poljemme porukalla maan rakoon."

Irvin, mikä poistetussa viestissäni on sääntöjen vastaista? Onko yllä olevissa lainauksissa mitään asiatonta? Niitä ei ole syytä poistaa, koska ne osoittavat oivalla tavalla millaisia ”järjenjättiläisiä” Natoa vastustavilla on vastassaan.

”kyy”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä noissa esimerkeissä on asiatonta? Nehän ovat täyttä asiaa. Lisääkin löytyisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkevälle keskustelulle ei ole mitään pohjaa, jos pitää asiallisena toista mieltä olevien luonnehtimista äärettömän alhaisiksi ja saastaisiksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman tasoista kielenkäyttöä esiintyy molemmin puolin, erityisesti siinä on kunnostautunut nimim. KYY ja sitten hän ihmettelee, kun viestejä poistetaan, sekä syyttelee muita kirjoittajia. Katso peiliin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo näyttävät olevan irrallisia asiayhteydestä irrotettuja sanoja. Tossa Ison Myyn viestissä todennäiköisesti on ollut kyse Itsenäisyyspäivän lähellä käydyistä keskusteluissa, joissa ilmeisesti on tullut esiin jotain sen suuntaista, johon tuo on liittynyt. No, kyllä itsekin olen sitä mieltä, että äärettömän alhaista oli neuvostoliiton hyökätä Suomeen ja katkaista kymmenien tuhansien nuorten miesten elämä. Ja on alhaista käyttää tälläkin foorumilla RUKI VEER! FINSKI SOLDAT! -nimimerkkiä. Se ei luo pohjaa järkevälle keskustelulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan eteläosassa. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa.

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 seuraavissa Lapin kunnissa: Ylitornio, Pello, Pelkosenniemi, Savukoski, Inari ja Utsjoki. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

329 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ensinnäkään, tämä ei pidä paikkaansa. Ei ole ketään jotka "aina" saa töitä, eikä ketään jotka eivät "koskaan" saa töitä,... Lue lisää...
Väsynyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi