Taantumassa hyvä opiskella

Veeran Verstaan koulutustuottaja Eeva Keijonen, projektityöntekijä Jari Ervasti ja opiskelija Jukka Keränen esittelevät työministeri Anni Sinnemäelle lahjoittamaansa runokirjaa.
Duunita Mut 16.2.2010 0:01 | Päivitetty 24.2.2010 13:40
Mirja Niemitalo
Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) kehottaa nuoria työttömiä hakeutumaan koulutukseen, jos peruskoulutuksessa on puutteita. "Taantuman aikana nuoren ihmisen kannattaa kouluttautua, koska eihän työurasta tule kovin kaksista, jos on pelkkä peruskoulun todistus", Oulussa maanantaina Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen Välityömarkkinat-seminaarissa vieraillut työministeri toteaa.

Tutkinnon suorittaneita ja ammattiin valmistautuneita hän patistaa, ankeasta tilanteesta huolimatta, hakemaan ahkerasti työpaikkoja, myös muualta kuin kotipaikkakunnalta. Kesätyöpaikkaa kannattaa etsiä myös Euroopasta. "Työmarkkinat eivät ole aivan jämähtäneessä tilanteessa", hän lohduttaa.

Nuorisotyöttömyyden hoitoon yli 50 miljoonaa

Sinnemäen työministeriuran aikana työttömyys on kasvanut koko ajan. Varsinkin rajua nuorisotyöttömyyden nousua pyritään taittamaan maaliskuussa annettavalla yli 50 miljoonan euron lisätalousarviolla. Pohjois-Pohjanmaan Ely on hakenut 2,9 miljoonaa lisärahaa. Tavoitteena on saada nuorisotyöttömyys laskuun.

"Lisätalousarviolla halutaan varmistaa, että nuorten työttömyyttä voidaan hoitaa tehokkaammin kuin mihin viime vuonna pystyttiin", Sinnemäki toteaa.

Sinnemäki ennustaa työttömyyden jatkavan vielä kasvuaan tämän ja ensi vuoden. Työttömyys on Sinnemäen mukaan silti kasvanut hitaammin kuin mitä bruttokansantuote on laskenut. Tämä on hänen mukaansa joustavien työmarkkinoiden ansiosta. Suuri joukko ihmisiä on lomautettuna tai lyhennetyllä työviikolla, jolloin heidät saadaan nopeasti takaisin töihin, kun yritysten tilanne paranee.

Sinnemäen mukaan myös Oulun seudulta löytyy jo varovaisia merkkejä siitä, että pohja työllisyystilanteen heikkenemisessä ja työttömyyden kasvussa on saavutettu. "Vaikka työttömyys vielä kasvaisi, näyttää siltä, että joitakin hankkeita lähtee liikkeelle", hän toteaa.

Maakuntajohtaja Pauli Harjun mukaan nuoret toimivat työmarkkinoilla suhdannepuskurina. Huonon taloudellisen kehityksen aikana nuoret joutuvat vanhempia ikäryhmiä herkemmin työmarkkinoiden ulkopuolelle.

Kun työmarkkinat eivät vedä, on vaarana, että nuorisotyöttömyys kasvaa ja pitkittyy. "Pahimmillaan tämä johtaa kokonaisen koulutetun sukupolven syrjäyttämiseen työmarkkinoille pääsystä ja pysyväisluonteisista työsuhteista", Harju toteaa.

Sinnemäki näkee tarvetta Välityömarkkinoiden tapaiselle ohjelmalle myös jatkossa, koska tulevaisuudessakin on niitä, jotka eivät sijoitu suoraan avoimille työmarkkinoille. Myös Harjun mukaan välityömarkkinat palvelee parhaiten heikoimmassa asemassa olevia takaisin vapaille työmarkkinoille.

"Tarvitaan joustavia siirtymisiä koulutuksesta ja työstä toiseen", Sinnemäki toteaa.

Nykyinen työttömyyseläkeputki on Sinnemäen mukaan ajan kanssa poistuva työttömyysturvan muoto, kun tarkoitus on, että töitä tehdään pitkälle yli 60-vuotiaaksi. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että löytyy työnantajia, jotka uskaltavat palkata uusiin töihin myös ikääntyneitä työttömiä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Siinä taas yks kirjanoppinut fariseus neuvoo kansalaisia isoilla kirjaimilla. Hah, ennenkään töitä tehty A 4:sen varassa. Kyllä se on työ edelleenki, joka tekijäänsä neuvoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

285 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

mölisevät lapset linja-autoissa

Eikös ne lasten äänet ole niitä elämisen ääniä aidoimmillaan? Pipo kiristyy ja naama muuttuu norsun takapuoleksi vasta ... Lue lisää...
mirko

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image