Mainos
Mainos
Opiskelijan ääni
Sielun silmin
Kiekkoa meiltä ja maailmalta
Joonas Hentilä
Oppaat auttavat

Onko sinulla kysymyksiä työllistymisestä tai työllistämisestä?

Linkit sivulta löydät paljon hyödyllistä tietoa sekä avoimia työpaikkoja.

Askarruttaako sinua jokin työnhakuun tai työllistämiseen liittyvä kysymys? Mitä olet aina halunnut tietää työelämästä? Kiinnostaako yrittäjyys?

Voit jättää meille visaisen kysymyksesi.

Lähetä kysymys! »

Mainos
Ads by Google

Mitä Duunita mut! -kampanja sai aikaan?

Kampanjan tavoitteena on ollut lisätä tietoisuutta nuorisotyöttömyydestä ja auttaa nuoria työpolun löytämisessä. Tuloksia ja tunnustusta on tullut – ja ennen kaikkea töitä nuorille:
Kampanjan avulla työllistyneitä nuoria on satoja. Ennätysvuosi oli  2011, jolloin kampanjan avulla työpaikan itselleen löysi 550 nuorta.


100 tekoa Oulusta -ohjelma nimesi  Duunita mut! -kampanjan yhdeksi alueen kehitystä ja hyvinvointia merkittävästi parantavista teoista. Kampanja oli mukana Työ- ja elinkeinoministeriön Hyvien käytäntöjen käsikirjassa (2012) ja nuorten työllistämishankkeita esittelevässä pohjoismaisessa raportissa (2014). Vajaan neljän vuoden aikana kampanjasta saatuja kokemuksia, oppeja ja toimintamalleja on välitetty useiden vastaavien toimijoiden ja projektien käyttöön.

 

Mainos

Taantumassa hyvä opiskella

Veeran Verstaan koulutustuottaja Eeva Keijonen, projektityöntekijä Jari Ervasti ja opiskelija   Jukka Keränen esittelevät työministeri Anni Sinnemäelle lahjoittamaansa runokirjaa. Veeran Verstaan koulutustuottaja Eeva Keijonen, projektityöntekijä Jari Ervasti ja opiskelija Jukka Keränen esittelevät työministeri Anni Sinnemäelle lahjoittamaansa runokirjaa.
Veeran Verstaan koulutustuottaja Eeva Keijonen, projektityöntekijä Jari Ervasti ja opiskelija   Jukka Keränen esittelevät työministeri Anni Sinnemäelle lahjoittamaansa runokirjaa. Veeran Verstaan koulutustuottaja Eeva Keijonen, projektityöntekijä Jari Ervasti ja opiskelija Jukka Keränen esittelevät työministeri Anni Sinnemäelle lahjoittamaansa runokirjaa.
Duunita Mut  16.2.2010 | Päivitetty 24.2.2010 Mirja NiemitaloMuuta tekstin kokoa-+
Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) kehottaa nuoria työttömiä hakeutumaan koulutukseen, jos peruskoulutuksessa on puutteita. "Taantuman aikana nuoren ihmisen kannattaa kouluttautua, koska eihän työurasta tule kovin kaksista, jos on pelkkä peruskoulun todistus", Oulussa maanantaina Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen Välityömarkkinat-seminaarissa vieraillut työministeri toteaa.

Tutkinnon suorittaneita ja ammattiin valmistautuneita hän patistaa, ankeasta tilanteesta huolimatta, hakemaan ahkerasti työpaikkoja, myös muualta kuin kotipaikkakunnalta. Kesätyöpaikkaa kannattaa etsiä myös Euroopasta. "Työmarkkinat eivät ole aivan jämähtäneessä tilanteessa", hän lohduttaa.

Nuorisotyöttömyyden hoitoon yli 50 miljoonaa

Sinnemäen työministeriuran aikana työttömyys on kasvanut koko ajan. Varsinkin rajua nuorisotyöttömyyden nousua pyritään taittamaan maaliskuussa annettavalla yli 50 miljoonan euron lisätalousarviolla. Pohjois-Pohjanmaan Ely on hakenut 2,9 miljoonaa lisärahaa. Tavoitteena on saada nuorisotyöttömyys laskuun.

"Lisätalousarviolla halutaan varmistaa, että nuorten työttömyyttä voidaan hoitaa tehokkaammin kuin mihin viime vuonna pystyttiin", Sinnemäki toteaa.

Sinnemäki ennustaa työttömyyden jatkavan vielä kasvuaan tämän ja ensi vuoden. Työttömyys on Sinnemäen mukaan silti kasvanut hitaammin kuin mitä bruttokansantuote on laskenut. Tämä on hänen mukaansa joustavien työmarkkinoiden ansiosta. Suuri joukko ihmisiä on lomautettuna tai lyhennetyllä työviikolla, jolloin heidät saadaan nopeasti takaisin töihin, kun yritysten tilanne paranee.

Sinnemäen mukaan myös Oulun seudulta löytyy jo varovaisia merkkejä siitä, että pohja työllisyystilanteen heikkenemisessä ja työttömyyden kasvussa on saavutettu. "Vaikka työttömyys vielä kasvaisi, näyttää siltä, että joitakin hankkeita lähtee liikkeelle", hän toteaa.

Maakuntajohtaja Pauli Harjun mukaan nuoret toimivat työmarkkinoilla suhdannepuskurina. Huonon taloudellisen kehityksen aikana nuoret joutuvat vanhempia ikäryhmiä herkemmin työmarkkinoiden ulkopuolelle.

Kun työmarkkinat eivät vedä, on vaarana, että nuorisotyöttömyys kasvaa ja pitkittyy. "Pahimmillaan tämä johtaa kokonaisen koulutetun sukupolven syrjäyttämiseen työmarkkinoille pääsystä ja pysyväisluonteisista työsuhteista", Harju toteaa.

Sinnemäki näkee tarvetta Välityömarkkinoiden tapaiselle ohjelmalle myös jatkossa, koska tulevaisuudessakin on niitä, jotka eivät sijoitu suoraan avoimille työmarkkinoille. Myös Harjun mukaan välityömarkkinat palvelee parhaiten heikoimmassa asemassa olevia takaisin vapaille työmarkkinoille.

"Tarvitaan joustavia siirtymisiä koulutuksesta ja työstä toiseen", Sinnemäki toteaa.

Nykyinen työttömyyseläkeputki on Sinnemäen mukaan ajan kanssa poistuva työttömyysturvan muoto, kun tarkoitus on, että töitä tehdään pitkälle yli 60-vuotiaaksi. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että löytyy työnantajia, jotka uskaltavat palkata uusiin töihin myös ikääntyneitä työttömiä.

Kommentit

1/1 kommentti

Kokemusta on...työtön
24.2.2010 14:44

Siinä taas yks kirjanoppinut fariseus neuvoo kansalaisia isoilla kirjaimilla. Hah, ennenkään töitä tehty A 4:sen varassa. Kyllä se on työ edelleenki, joka tekijäänsä neuvoo.


stats-image
Pääuutiset
Mainos
Takaisin ylös